Στην πρόσφατη συνάντηση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων την Τετάρτη 13-3-2024, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τις καθηγήτριες του 1ου Πειραματικού Γυμνάσιου Νέας Ιωνίας, την κυρία Βάσω Παπαποστόλου και την κυρία Βάσω Θώδη, υπεύθυνες για τον όμιλο πολιτισμού. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μνημείο Πεσόντων Προσκόπων του Αϊδινίου Μικράς Ασίας, με τα παιδιά του γυμνασίου να αναλαμβάνουν την παρουσίαση και την εξιστόρηση της ιστορίας των πεσόντων στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα:
«Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους» που θα πραγματοποιηθούν με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Απαντήσαμε σε ερωτήσεις που μας τέθηκαν, όπως:
Πότε φτιάχτηκε το μνημείο και από ποιον; Το μνημείο ανεγέρθηκε τον Ιούνιο του 1984 από την διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών τον Δήμου Ν. Ιωνίας κυρία Κατσούνη και χρηματοδοτήθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο του Δήμου.
Πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος για την τοποθέτηση του μνημείου; Η επιλογή του χώρου έγινε με βάση κριτηρίων του Δήμου στην τότε πλατεία εθνικών αναμνήσεων και μετέπειτα πλατεία Πεσόντων Προσκόπων Αϊδινίου.
Γίνονται ενέργειες για την ανάδειξη του μνημείου και ποιες; Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα μέσα Ιουνίου επιμνημόσυνη δέηση και διάφορες εκδηλώσεις στην μνήμη τους.
Υπάρχουν αρχεία π.χ. φωτογραφίες, βίντεο κ.λ.π.; Στο αρχείο μας υπάρχουν πολλές και τους δόθηκαν φωτογραφίες και βίντεο και τραγούδια από τις εκδηλώσεις.
Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για την ανάδειξη του μνημείου; Τους δόθηκε μια μακέτα με την αναβάθμιση του για το πως θέλουμε να είναι η τελική μορφή.
Η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική και αναμένουμε με ενδιαφέρον την παρουσίαση των μαθητών για το μνημείο και την ιστορία του. Είμαστε βέβαιοι ότι η ενασχόληση των νέων με την ιστορία του τόπου τους θα συμβάλει στην ανάδειξη και την τιμή της μνήμης των πεσόντων προσκόπων του Αϊδινίου.
Ένα μικρό ιστορικό.
Στις 18 Ιουνίου 1919, οι Τσέτες ολοκλήρωναν το έργο της τριήμερης άγριας σφαγής στην περιοχή του Αϊδινίου στη Μικρά Ασία. Πάνω από χίλιοι Έλληνες έπεσαν θύματα αυτής της τραγωδίας. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 31 Πρόσκοποι από το Αϊδίνιο, οι οποίοι προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια αδιακρίτως σε Έλληνες και Τούρκους. Οι Τούρκοι Τσέτες συνέλαβαν αυτούς τους Προσκόπους, μαζί με τον Τοπικό Έφορο Νίκο Αυγερίδη και τους Αρχηγούς τους, και τους εκτέλεσαν διαδοχικά. Η θυσία αυτών των Προσκόπων συγκλόνισε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Ο Γενικός Έφορος Κωνσταντίνος Μελάς δημοσιοποίησε και έφερε το θέμα στον παγκόσμιο προσκοπικό χώρο, ενημερώνοντας τον Αρχιπρόσκοπο Baden Powell, στο νεοσύστατο τότε παγκόσμιο γραφείο καθώς και την Κοινωνία των Εθνών (το σημερινό δηλαδή Ο.Η.Ε.). Η σφαγή των προσκόπων του Αϊδινίου τον Ιούνιο του 1919 συγκλόνισε τον κόσμο και αποτέλεσε μια ανεξίτηλη σελίδα στην ιστορία του προσκοπισμού.
Οι Πρόσκοποι του Αϊδινίου αποτέλεσαν ένα παράδειγμα αλτρουιστικής δράσης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια περίοδο που η βία και ο πόλεμος κυριαρχούσαν. Η θυσία τους έμεινε ως ένα σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Ας τιμήσουμε τη μνήμη τους και να μην ξεχνάμε ποτέ την αξία της ανθρωπιστικής προσφοράς και της αλληλεγγύης στις δύσκολες στιγμές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου