Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

47η ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΜΥΓΟΧΑΦΤΗ 27-4-2023.

Εάν και εσύ αγαπάς τα ζώα και τα πτηνά και θέλεις να ενταχθείς στην Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας.
Την Πέμπτη 27-4-2023 πραγματοποιήσαμε την 47η διάσωση ενός Κρικομυγοχάφτη. Τρία μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου, η Λύτρα Μαρία, η Ηγουμένου Γεωργία & ο Λαδόπουλος Ιωάννης παρέλαβαν έναν Κρικομυγοχάφτη τραυματισμένο από την κυρία Κατερίνα Κουτίνα στους Άγιους Ανάργυρους.
Ο Κρικομυγοχάφτης μικρός σε μέγεθος μυγοχάφτης, με μήκος σώματος έως 13 εκατοστά. Τα αρσενικά έχουν ασπρόμαυρο φτέρωμα, ξεχωρίζει από το λευκό κολάρο και το εκτεταμένο λευκό στο μέτωπο. Το πάνω μέρος του σώματος είναι κυρίως μαύρο, με άσπρο στις φτερούγες. Το στήθος και η κοιλιά είναι άσπρα. Τα θηλυκά είναι κυρίως γκριζο-καφέ με ασπρόμαυρες φτερούγες και είναι όμοια με τα θηλυκά των άλλων μυγοχαφτών του γένους Ficedula, με αποτέλεσμα η αναγνώρισή τους από τα άλλα είδη να είναι πολύ δύσκολη. Δεν αναπαράγεται στην Ελλάδα αλλά περνάει κατά τις μεταναστεύσεις του, οπότε και μπορεί να είναι κοινός στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως σε κήπους, ελαιώνες, φυτοφράκτες. Τότε, εκτός από τον παρδαλό χρωματισμό του, ο Κρικομυγοχάφτης μπορεί να γίνει αντιληπτός και από τη φωνή του, ένα δυνατό «ιιπ» που θυμίζει φωνή αηδονιού.
Μετά από επισταμένη φροντίδα (καθαρισμός – ενυδάτωση - τάισμα), σε επικοινωνία που είχαμε με τους ειδικούς από το κέντρο περίθαλψης «Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» ο Κρικομυγοχάφτης διανυκτέρευσε στην εστία μας και την επόμενη μέρα μέσα σε καινούργιο χαρτόκουτο ταξίδεψε για την Θεσσαλονίκη.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Κατερίνα Κουτίνα που βρήκε το πτηνό καθώς και το Κ.Τ.Ε.Λ. Μαγνησίας για την δωρεάν μεταφορά του στην Θεσσαλονίκη.

Βρήκατε ένα άγριο πτηνό ή ζώο επικοινωνήστε μαζί μας (Λύτρα Μαρία ΤΗΛ. 6947707417).









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου