Σάββατο 20 Μαΐου 2023

50η ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΣΣΟΥ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ 15-5-2023

 Βρήκατε ένα ζώο ή πουλί που χρειάζεται βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας (Λύτρα Μαρία ΤΗΛ. 6947707417).

Την Δευτέρα 15-5-2023 πραγματοποιήσαμε την 50η διάσωση ενός νεοσσού Κουκουβάγιας. Ένα μέλος της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου, ο Λαδόπουλος Ιωάννης παρέλαβε από τον κύριο Μιχαλόπουλο Δημήτριο μία Κουκουβάγια νεοσσό. Βρέθηκε στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου και δεν μπορούσε να πετάξει.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τους ειδικούς από το κέντρο περίθαλψης «Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» πραγματοποιήσαμε επισταμένη φροντίδα (καθαρισμός – ενυδάτωση). Μας είπαν «πως ήταν πολύ εξαντλημένο για αυτό θα έπρεπε να το στείλουμε στη Θεσσαλονίκη».
Ο νεοσσός Κουκουβάγια διανυκτέρευσε στην εστία μας και την επόμενη μέρα τον βάλαμε σε καινούργιο χαρτόκουτο αλλά δυστυχώς πριν το παραδώσουμε στο ΚΤΕΛ δεν τα κατάφερε.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Μιχαλόπουλο Δημήτριο που βρήκε την Κουκουβάγια νεοσσό.
Εάν και εσύ αγαπάς τα ζώα και τα πτηνά και θέλεις να ενταχθείς στην Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας. (Λύτρα Μαρία ΤΗΛ. 6947707417).









8ος ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ – ΒΟΛΟΥ 14-5-2023

 Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος της WWF Ελλάς, επιστήμης των πολιτών (citizen science) «Υιοθέτησε μία παραλία», παίρνει μέρος ενεργά και υιοθέτησε την Παραλία Πευκακίων (παραθαλάσσιο τείχος) στον Βόλο.

Το «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης με πρωταγωνιστές τους Προσκόπους. Με την εθελοντική προσφορά μας και τις καταγραφές βοηθάμε να συλλεχθούν πολύτιμα στοιχεία για τα απορρίμματα που συναντάμε στις ακτές μας, κάτι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία των θαλασσών μας.
Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 πραγματοποιήσαμε τον 8ο καθαρισμό και την καταμέτρηση των σκουπιδιών από (πλαστικά, μέταλλα, χαρτικά, υφάσματα και συνθετικά υλικά.) τόσο σε τεμάχια (401 τεμ.) όσο και σε κιλά με πάνω από (11,200 κιλά) τα αντικείμενα που μαζέψαμε. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια όλων των καθαρισμών της παραλίας ότι κάθε φορά πού πηγαίνουμε τα απορρίμματα είναι και λιγότερα και μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Ευχαριστούμε θερμά τον Έφορο Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας κ. Γεωργίου Θανάση και τον Αρχηγό της Ε.Π.Π. του 58ο Σ. Ν/Π Βόλου κ. Σκυργιάννη Χαράλαμπο για την συμμετοχή τους.
Εμείς απευθυνόμαστε και σε πολίτες που αγαπάνε την φύση και είναι ευαισθητοποιημένοι. Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
YouTube: epp3osap - Facebook: epp3osap - epp3osap.blogspot.com - Instagram: @epp3osap - E-mail: epp.2321@sep.org.gr ή στο τηλ. 698 471 8797.
Το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, δηλαδή κάθε ανθεκτικού στερεού υλικού που πετιέται ή εγκαταλείπεται σε θάλασσες και ακτές, αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλειά μας.
Οι Έλληνες Πρόσκοποι ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους με το WWF Ελλάς και δραστηριοποιούνται άμεσα ώστε να κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες και τις ακτές μας τη μεγάλη απειλή για το περιβάλλον και την άγρια ζωή.
Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ως Στρατηγικός Εταίρος, στοχεύει για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια με τέσσερις φορές το χρόνο καθαρισμό της παραλίας, καταμέτρηση και συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια πλαστική ρύπανση επιλεγμένων παραλιών στην Ελλάδα, μέσω του δικτύου των Προσκοπικών Συστημάτων και των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων.
Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των απορριμμάτων που συναντάμε στις παραλίες, η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, η ενεργός συμμετοχή καθενός από εμάς για την προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να αντιληφθούν την προέλευση των απορριμμάτων στις παραλίες, με σκοπό την καταπολέμηση της ρύπανσης των παραλιών.
Ο ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 113 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΑΠΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!!




































49η ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΣΣΟΥ ΚΑΡΑΚΑΞΑΣ 12-5-2023

 Βρήκατε ένα ζώο ή πουλί που χρειάζεται βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας (Λύτρα Μαρία ΤΗΛ. 6947707417).

Την Πέμπτη 4-5-2023 πραγματοποιήσαμε την 49η διάσωση ενός νεοσσού Καρακάξας. Δύο μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου, η Ηγουμένου Γεωργία και ο Λαδόπουλος Ιωάννης παρέλαβαν από τον κύριο Σκουρολιάκο Δημήτριο μία Καρακάξα νεοσσό. Βρέθηκε στην άκρη της μεταλλικής σκάλας του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και φαινόταν ότι δεν μπορούσε να πετάξει.
Η καρακάξα είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Κορακιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Pica pica και περιλαμβάνει 11 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά τo υποείδος Pica pica pica. Η καρακάξα είναι από τα ευφυέστερα πτηνά. Τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί για την επιστημονική κοινότητα αντικείμενο μελέτης και πειραμάτων, κατά τα οποία το πτηνό επιδεικνύει μεγάλη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τους ειδικούς από το κέντρο περίθαλψης «Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» πραγματοποιήσαμε επισταμένη φροντίδα (καθαρισμός – ενυδάτωση). Μας είπαν «πως είναι νεοσσός Καρακάξα, φαίνεται μια χαρά… & πρέπει να ξανά τοποθετηθεί στην φωλιά της, είναι στα πρώτα πετάγματα, πολλές φορές δεν είναι έτοιμα να πετάξουν και στις πρώτες προσπάθειες πέφτουν, θα το βρούνε οι γονείς του και θα το φροντίσουν»…
Ο νεοσσός Καρακάξα διανυκτέρευσε στην εστία μας και την επόμενη μέρα τον βάλαμε σε ένα τελάρο μαναβικής, και τον στερεώσαμε σε ένα δέντρο ψηλά με πυκνά κλαδιά εκεί που τον βρήκαμε…
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Σκουρολιάκο Δημήτριο που βρήκε Καρακάξα.
Εάν και εσύ αγαπάς τα ζώα και τα πτηνά και θέλεις να ενταχθείς στην Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας.